Hírek - csak az igazság

A legfrissebb és legfontosabb hírek - de csak az igazság! (május 13., 14 óra)

2016. május 13. - Hazugságvadász

Az MSZP parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi Matolcsy György jegybankelnök ügyeinek kivizsgálására - jelentette be az ellenzéki párt elnök-frakcióvezetője pénteken Budapesten sajtótájékoztatón az MTI szerint.

Tóbiás József azt mondta, a vizsgálatra azért van szükség a jegybanki költekezéssel kapcsolatban, mert szinte naponta látnak napvilágot személyes összefonódások, illetve összejátszások. Hozzátette: amíg nem látnak tisztán, addig fennáll a törvényesített jegybanki korrupció vádja.

Kérdésre kifejtette: nemcsak az alapítványoknak juttatott jegybanki pénzekről van szó, hanem a BudaCash, a Hungária és Quaestor ügyéről is. Mind a három ügy egy szálhoz vezet vissza: a Matolcsy György vezette Magyar Nemzeti Bankhoz - közölte. Rámutatott arra is, hogy a jegybank felügyeli azt az Eximbankot, amely barátoknak, rokonoknak hitelez milliárdokat.

Azt követelte, hogy a Fidesz ne akadályozza meg a vizsgálóbizottság felállítását, ugyanis arra a társadalom igazságérzetének helyreállítása miatt szükség van.

Hozzátette: a vizsgálóbizottság előtt meg kell jelennie Matolcsy György mellett Orbán Viktor miniszterelnöknek, Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszternek, Trócsányi László igazságügyi miniszternek és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek.

Elmondása szerint az igazságügy-miniszternek arra is választ kell adnia, mi az oka annak, hogy az ügyészség nem hajlandó eleget tenni a bíróság hiánypótlásra vonatkozó kérésének. Közölte, nem fordulhat elő, hogy Tarsoly Csaba volt Quaestor-vezető kisétál az előzetesből, és a határidő lejárta miatt nem indul az ügyben eljárás.

Tóbiás József szólt arról is, hogy kutatások alapján most már az is látszik, miért fél a népszavazástól a Fidesz.

Hozzátette: a Fidesz szavazók döntő többsége szerint is elfogadhatatlan, hogy ellopják az állami földeket, és azt is elfogadhatatlan, hogy a kiváltságosok ötmillió forintos fizetést kapnak.

Az MSZP szerint szükség van "valódi népszavazásra", mert a polgárok többsége véleményt akar nyilvánítani ezekről a kérdésekről - mondta.
Kérdésre jelezte, hogy a frakciókat megkeresik a vizsgálóbizottságról szóló javaslattal, ahhoz ugyanis mástól is kell aláírás.

Az országgyűlési törvény szerint vizsgálóbizottság létrehozását a képviselők egyötöde, negyven képviselő kezdeményezheti.

 

 

 

Mi került ezen a téren 5,3 milliárd forintba − tette fel a kérdést Tokody Marcell, a Jobbik politikusa mai sajtótájékoztatóján, ahol az Index szerint bejelentette, a Jobbik közbeszerzést korlátozó megállapodás, hűtlen, illetve hanyag kezelés miatt tesz feljelentést a Széll Kálmán tér felújítása ügyében ismeretlen tettes ellen.

A jobbikos politikus elmondta, szeretnék tudni, mi került az órán több mint 18 millió forintba, hogy mi került a metró kijárata melletti növénykazetta talajcseréjén 3,4 millió forintba és hogyan lehetséges az, hogy 2,4 millió forintba kerül egy diszpécserpultnak az elbontása.

Tokody szerint a tér felújítása csak egy optikai tuning, látszatfelújítás, hisz ennyi pénzből a villamosokat akár a föld alá is vihették volna, hogy élhetőbb legyen a tér. Azt is elmondta, jó magyar szokás szerint bár átadták már a teret, de azóta is folyamatosan dolgoznak rajta.

A Tokody által emlegetett tételek az Index keddi cikkéből derültek ki: megírtuk, a BKK és a kivitelező titkolta az 5,3 milliárd forintos beruházás számláit és tételes elszámolását, de lapunk kiperelte a papírokat. A Széll Kálmán tér nem hivatalos átadásának napján hoztuk nyilvánosságra azokat.

 

 

 

Sportadókat is indíthat a korábban bejelentett csatornák mellett a TV2. Az Andy Vajna érdekeltségébe tartozó tévé már licitál az angol futballbajnokság közvetítési jogára, és a Forma-1 jogait is szeretnék megszerezni jövőre – értesült a pénteki Népszabadság.

A lap szerint két sportcsatorna elindításán gondolkodnak, már a nevek levédését is kezdeményezték: nem nagy meglepetésre a TV2 Sport1 és a TV2 Sport2 elnevezéseket akarják bejegyeztetni a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál. A hvg.hu beszámolója szerint a hivatal egyelőre nem kommentálta az értesülést.

Ezzel már nemcsak az RTL-lel szemben veszi fel a harcot a TV2, hanem a Sport TV tulajdonosával, az amerikai székhelyű AMC Networksszel, valamint a Digi Kft.-vel, amely a hazai kábelpiac harmadik legnagyobb szerepelője. A sportadók piaca így is eléggé telített, egyik zászlóshajója a tavaly jelentős állami támogatással elindított közszolgálati M4 Sport.

 

 

A Demokratikus Koalíció közleményben emlékeztet, hogy a Blikk megírta: a rendőrség lehallgatta az egyik újságírójuk telefonját. A megfigyelt újságíró az érdi kettős gyilkossággal kapcsolatban kaphatott információkat egy rendőrtől.

A DK szerint a lehallgatással új mérföldkőhöz érkezett az Orbán-kormány 6 éve vívott sajtószabadság elleni háborúja. A független médiumok ellehetetlenítése (Klubrádió), felvásárlása (TV2) vagy különadóztatása (RTL), a szerkesztőségek szétverése (Origo), és az újságírók Parlamentből történő kitiltása után a kormány már konkrét újságírók telefonbeszélgetéseit hallgatja le. A kormány célja, hogy ezzel megfélemlítse azokat, akik a hazai sajtóviszonyok között is mindent megtennének azért, hogy hivatásukhoz hűen tájékoztassák az embereket. Az újságírók elleni háború kezdetben az illiberális Törökországban is "csak" lehallgatásokból állt, mára viszont több száz olyan újságíró ül török börtönökben, akik nem cserélték az újságírást kormánypárti propagandagyártásra. Ahogy ma egy gyilkossági ügyben hallgattak le és ezzel félemlítettek meg egy újságírót, úgy holnap már korrupciós és politikai ügyekben is ez történhet.

A Demokratikus Koalíció követeli, hogy Pintér Sándor belügyminiszter álljon a nyilvánosság elé, és számoljon be a lehallgatás részleteiről és okáról! A DK szerint a rendvédelmi és titkosszolgálati szervek nem akadályozhatják a média függetlenségét, és nem sérthetik meg az újságírók személyiségi jogait!

 

 

 

Annyira kellett az új út L. Simonék panziója mellé, hogy miután lecsúsztak az uniós támogatásról, a magyar állam adott rá 550 milliót – írja a 444.hu.

Megmaradt uniós pénzek helyett magyar adófizetői pénzből újítja föl az állam azt az utat Fejér Megyében, ami véletlenül pont L. Simon László várért felelős kormánybiztos és miniszterelnökégi államtitkár borászatához és panziójához is vezet.

Az út, amiről szó van, a 6212-es út Agárd és Zichyújfalu között, amit az államtitkár szerint egyáltalán nem ezért kell felújítani az utat, hanem mert nagyon rossz állapotban van. A projektre a Komplex Felújítási Program keretében kerül sor, aminek a keretében a magyar állam pénze megy a projektbe. Viszont, ahogy a 444 írja, eredetileg arról volt szó, hogy a 2007-2013-as uniós forrásokból megmaradt, átcsoportosított pénzből épül majd L.Simon útja. A Miniszterelnökség a változásról csak annyit mondott a 444-nek, hogy eredetileg tényleg EU-s pénzből tervezték a projektet, de elhúzódott a közbeszerzési eljárás, így kifutott a projekt a december 31-es határidőből, amíg uniós pénzt lehetett volna arra elkölteni. Így a kiemelten fontos út a magyar adófizetők 550 millió forintjából valósulhat meg.

 

 

 

 

A tavalyi dübörgéshez képest megtorpant a magyar gazdaság növekedése az idei év első három hónapjában, ez látszik a KSH legfrissebb GDP-adataiból az Index szerint.

A magyar bruttó haza össztermék idén január és március között csak 0,9 százalékkal növekedett, amivel a legpesszimistább várakozásokat is sikerült alulmúlni. A Portfolio által megkérdezett budapesti és londoni pénzügyi elemzők 2 százalék körüli GDP növekedésre számítottak az első negyedévben, de még a legalacsonyabb becslés is 1,7 százalékos növekedést várt. Összehasonlításképpen, a tavalyi utolsó negyedévben 3,2 százalékkal nőtt a magyar gazdaság.

A növekedést leginkább az fogta vissza, hogy kipörögtek az uniós beruházások, ami miatt az első három hónapban több mint negyedével, 27,6 százalékkal esett vissza az építőipar teljesítménye éves alapon. Az építőipar egyelőre egyre csak lefelé tart, márciusban már 33,9 százalékkal kisebb volt a szektor teljesítménye, mint tavaly ugyanekkor.

A magyar növekedés nagy részét adó ipari termelés például márciusban már ötödik hónapja csökkent folyamatosan, márciusban például 4,6 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. A növekedést szinte teljesen a szolgáltató szektor tartotta fenn, ami a háztartások növekvő költekezései miatt tudott jól teljesíteni.

 

 

 

Nem könnyű Brüsszelben dolgozó magyarnak lenni, Orbán politikája kivetül az középiskoláktól a politikai kinevezésekig mindenhova, és nem könnyíti meg a magyarok életét, írja riportjában az egyik legbefolyásosabb európai politikai sajtótermék, a Politico.

A Brüsszelben dolgozó magyar eurokraták megpróbáltatásairól szóló cikket közöl a Politico, amelyet a hvg.hu ismertetett. Az elmúlt hat évben Orbán Viktor különutas és konfrontatív politikája kicsit leharcolta Magyarország tekintélyét Brüsszelben, írja a lap. Hosszasan részletezi Navracsics Tibor EU-biztos történetét, akinek megítélését rontotta, hogy Orbán emberének tartják, jóllehet a biztosok az EU-nak és nem származási országnak fogadnak lojalitást. Ezért kapott csak súlytalan pozíciót, az ifjúságpolitikai, kulturális, sport és oktatási területeket felügyeli, de mivel a törvénykezési jogkör tagállami, nagy hatásköre nincs. A kinevezésben az is testet öltött sok kinti magyarnak, hogy a legjobb stratégia a Bizottságban az, ha megtagadod, hogy magyar vagy.

Magyarország a lakosságához, méretéhez képest is az indokoltnál kisebb szerepet kap, mutat rá a Politico, és ez is Orbánnak köszönhető – csak egy biztossági pozíciója van Navracsicsén kívül a biztosi kabinetben, a halászati – "El tudja képzelni, milyen fontos kérdés ez annak a Magyarországnak, amelynek nincs tengere?" – teszi fel a kérdést Várhelyi Olivér EU-nagykövet. "Javítani kell a pozícióinkat, ezzel a poszttal nem vagyunk boldogok". Magyarországnak nincs főigazgatója, és csak két főigazgató-helyettest ad, míg a hasonló méretű Portugália két főigazgatóval rendelkezik, Belgium pedig mindkét pozíciótípusba két tagot delegálhatott.

Andor László volt EU-biztos szerint nehéz lesz Magyarországnak újabb személyekért lobbizni, mert az ország most el van szigetelve. "Orbán nagyon megnehezítette a kinevezéseket." És ez a párialét érződik Brüsszelben a magánéletben is, a lapnak nyilatkozó kinti magyarok arról számoltak be, a gyereknek azt mondták a középiskolában: "te gonosz vagy, mert magyar vagy". Andor is hasonlókról számol be: "Ha fiatalként este beülsz valahová, és kiderül a társaságban, hogy magyar vagy, az emberek gyakran három lépés távolságot vesznek fel". Szájer József is azt mondja, magyar bizottsági tagnak lenni nem könnyű, minden rajta csapódik le, amit otthon a kormány tesz vagy mond.

Navracsics tagadja a lapnak, hogy Magyarország érdekeit képviselné, szerinte ő csak a saját véleményét és megközelítését képviseli.

A Politico nem vádolható örökös Orbán-ellenességgel, decemberben például őt választotta az EU legfigyelemreméltóbb személyének, igaz, politikai rendszerét a nem túl hízelgő putyinista-erdoganista keverék jelzős szerkezettel írta le.

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hirugynokseg.blog.hu/api/trackback/id/tr828713996

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása