Hírek - csak az igazság

A legfrissebb és legfontosabb hírek kora délután - de csak az igazság! (március 25., 14 óra)

2016. március 25. - Hazugságvadász

 

Friderikusznak sokba kerülhet a gerincesség – olvasható az Indexen. A honlap szerint amikor Friderikusz Sándor megfogalmazta azt a közleményt, amiben megszakított minden kapcsolatot a számára vállalhatatlanná vált TV2-vel, minden bizonnyal végiggondolta a következményeket is, vagy ha nem, akkor az ügyvédje vélhetően felhívta a figyelmét arra, hogy érvényes szerződésből, egy sokmilliós műsor gyártásából kiszállni menet közben, úgy, hogy az már benne van a csatorna műsortervében, és már a reklámperceit is régen eladták, nem biztos, hogy annyira simán megy.

Az ilyen esetekben a két kezes, lendületes beintést per követi, még az olyan nyikhajoknál is, mint Alekosz, akit az RTL perelt és perel a mai napig szénné, mert a Való Világ és az Alekosz feleséget keres után átment a TV2-höz, az Összeesküvők című műsorba, amit tök véletlenül pont az a Hajdú Péter gyártott a csatornának, mint az Összezárva Friderikusszal-t. Hajdú és Friderikusz ráadásul nem is volt annyira jóban a műsor előtt, legalábbis Hajdú korábban ezt többször is elmondta, a kapcsolatuknak ez a legutóbbi húzás nemigen tett jót.

Az Összezárva Friderikusszal munkálatairól ellentétes infók keringenek, ám a lényeg az, hogy a stáb és a tévé is úgy készült, hogy ez a műsor el fog készülni - márpedig egy ilyen műsor előkészítése is sok pénzbe kerül, amit majd szépen Friderikusz nyakába varrnak egy alapos kártérítéssel együtt. A Ripost.hu szerint százmilliós összegről lehet szó, ami nem ismeretlen a tévésnek, hiszen 1999-ben már perelte az RTL, 320 millióra, amiből a végén 64 milliót ki is kellett fizetnie.

Az Indexen olvasható beszámoló szerint egyébként a műsor új évadának első adását pedig most hétvégén vették volna fel Geszti Péterrel.

Az évadban szerepelt volna még Szinetár Dóra, Hernádi Judit és Csobot Adél is - mondta a honlap informátora, aki a produkció éves költségét úgy 80-100 milliósra teszi, tehát a gyártót nagyjából ennyi abszolút kár érte, az elmaradt haszonról nem is beszélve.

 

 

 

A 2008-as reálkeresetek visszaállítását követeli a közigazgatási szférában a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége. Az érdekképviselet nem érti, miért a legközvetlenebb alkalmazottait "bünteti a kormány". Elsősorban a középfokú végzettségű közszolgálati tisztviselők helyzete siralmas – írják a hvg.hu beszámolója szerint.

Miért bünteti a kormány legközvetlenebb alkalmazottait? - kérdezi pénteki közleményében a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége. Mint írják, a kormánytisztviselők nem csupán a nagyböjt miatt koplalnak, hanem mert a hó végére rákényszerülnek. Kiürül a bankszámlájuk és a hűtőszekrényük. Elsősorban a középfokú végzettségű közszolgálati tisztviselők helyzete siralmas. 22 éves szolgálat után is nagy részük csak létminimum körüli összeget keres. Közszolgálati tisztviselők, béremelésben mégis csupán a minimálbér és a garantált bérminimum évenkénti emelése révén részesülnek.

A KSH friss jelentésében azt olvashatjuk, hogy éves összehasonlításban 7 százalékkal nőtt Magyarországon az átlagos nettó kereset. Az átlag úgy jön ki, hogy sokan az átlag alatt keresnek. A közszolgálati tisztviselők illetményalapja (38 650 forint) 2008 óta változatlan. 2009-ben megvonták tőlük a 13. havi bért. Az infláció azóta 25 százalék körül alakult - sorolják a közleményben.

2014 júliusában beígérték számukra az életpályamodell július 1-jei bevezetését, amit 2015. december 23-án eltöröltek. A központi közigazgatásban dolgozók részére a kormány 2018-ig nem számol bérrendezéssel! - írja a közszolgálati érdekképviselet.

A magyar közigazgatás újkori történetében példa nélküli, hogy 10 éven keresztül csak megszorításokkal, törvényi szigorításokkal találják magukat szemben a köz "központi szolgái", akikre több mint 15 többlet elvárás vonatkozik a versenyszférához képest. A Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége követeli, hogy a közszolgálati dolgozók reálkeresete újra érje el a 2008. évi szintet.

 

 

 

 

 

Őrizetbe vették azt férfit, akit a brüsszeli metró kameráinak felvételén láttak a több ember halálával járó öngyilkos merényletet elkövető Khalid el-Bakraoui mellett - írta azt MTI a De Standaard flamand nyelvű belga napilap rendőrségi forrásai alapján.

Az biztos, hogy egy Brüsszel Forest nevű negyedében tartott rajtaütés során előállítottak valakit péntek reggel, de a fiatalembert nem nevezte meg a rendőrség. A férfit azon a hat emberen felül fogták el, akiket még csütörtök esti akciókban vettek őrizetbe.

Az Index beszámol róla, hogy a biztonsági kamerák felvételei alapján egy nagy táskát cipelő ismeretlen férfi volt az öngyilkos merénylő társaságában a metróállomáson, nem sokkal a robbantás előtt.

A rendőrség azt feltételezte, hogy a második gyanúsított nem vett részt a robbantásban. Egyes hírek szerint a férfi nem is szállt fel a metróra Khalid el-Bakraouival.

Eközben amerikai terrorelhárítási szakértők úgy vélik, hogy az Iszlám Állam (IS) több, a tervezés különböző fázisaiban levő merényletre készül Európában. A CNN szerint elképzelhető, hogy a feltételezett támadások a párizsi és brüsszeli merényletekhez is kapcsolódnak.

Elektronikus, adatbázisokból kinyert és forrásoktól származó információk is afelé mutatnak, hogy újabb célpontokat választott ki a terrorszervezet. Egy név nélkül nyilatkozó tisztviselő szerint egy, a brüsszeli merénylet utáni házkutatás során térképeket is találtak egyebek mellett, amik a támadások előkészítésére utalnak.

Egy belga terrorelhárítási szakértő szerint a brüsszeli IS-sejt két csapatból állt, akik később terveztek eredetileg merényleteket végrehajtani. Miután azonban a rendőrség megtalálta Salah Abdeslamot, az egyik csapat felgyorsította az ütemezést. (Abdeslam az egyik, a Bakraoui testvérek a másik csapat tagjai lehettek.)

Abdeslam búvóhelyén a hatóságok IS-zászlót, Kalasnyikovot és robbanóanyagot is találtak, így feltételezhetően ő is merényletre készült.

 

 

Országos iskolaigazgató-konferencia lesz a tanársztrájk ellen - írja az Index.

Jövő szerda reggel tartják az oktatáspolitikával elégedetlen tanárok az egyórás országos tiltakozó akciójukat, hogy polgári engedetlenségként tanítás helyett az iskolák előtt demonstráljanak (hivatalosan sztrájkolni a szigorú törvényi rendelkezések miatt nem tudnak). A tanárok egyik kifogása maga Balog Zoltán miniszter személyére, és az általa összehívott tanácskozási fórum összetételére vonatkozott.

Erre most – mint az Index beszámol róla - Balog országos igazgatói konferenciát hívott össze jövő péntekre, hogy az oktatásról tanácskozzanak. Balog Zoltán ezt a Kossuth Rádió péntek reggeli műsorában jelentette be.

A miniszter szerint a leginkább érintetteknek, a kulcsszereplőknek mondják majd el, hogy miket terveznek. Balog szeretné, ha ezt az országos értekezletet regionális fórumok követnék. A cél az, hogy mindenkihez eljussanak az információk, a szándékunk, és "világos legyen, hogy ezt a dolgot komolyan vesszük". A fórumra több mint háromszáz intézményvezetőt szeretnének meghívni Budapestre.

A miniszter a fenntartó kérdésének megvitatását és az oktatás finanszírozását is kiemelte. Kitért arra, hogy a pedagógus-minősítési rendszert korábban amiatt bírálta, mert az túlzott bürokratikus terheket rótt a pedagógusokra és az intézményvezetőkre is. Ezeket a terheket viszont szerinte csökkentették.

A Nemzeti Alaptanterv kérdései kapcsán a miniszter azt mondta: világossá kell tenni, hogy manapság a világ változása, elvárásai nyomán az embereknek többet kell dolgozniuk, s ez egyúttal azt is jelenti, hogy a gyerekeknek többet kell tanulniuk. Ezzel együtt olyan rendszernek kell lennie, amely ésszerű és hatékony is egyben, és "nem rabolja el" a gyermekkort.

 

 

 

A hvg.hu szerint diáksztrájkra szólítanak a Facebookon a március 30-i tanári akcióval egy időben.

"A március 15-én meghirdetett határidőig nem kértek bocsánatot a hatalom képviselői, és nem ültek le hiteles szereplők egyeztetni a 12 pontról a szakma képviselőivel. A tanárainktól elvették a jogszerű sztrájk lehetőségét, de ők bátorságukat összeszedve úgy döntöttek, hogy 2016. március 30-án, szerdán délelőtt 8 és 9 óra között polgári engedetlenség formájában fejezik ki a változtatás iránti igényüket és az oktatási rendszerrel szembeni ellenérzésüket" - írják a szervezők.

Arra buzdítják a diákokat, hogy ugyanaebben az időpontban iskolába menet ők is álljanak meg az iskolák bejáratánál 1 órára és beszélgessenek el barátaikkal, tanáraikkal, formáljanak élőláncot az iskola köré, vagy krétával írják le a járdára a legnagyobb problémákat.

"Mutassuk meg közösen, hogy mi is itt vagyunk, (...) és a mi jövőnket próbálják elvenni" - írják.

 

 

Március végéig minden tartozását törleszti a Klebelsberg intézményfenntartó Központ (Klik), hogy júliustól már egy megújult, a közoktatási intézményrendszer fenntartását-működtetését szolgáló szervezet jöhessen létre - erről Pölöskei Gáborné, a Klik elnöke beszélt a Magyar Időknek adott interjújában.

Pölöskei szerint az állam nem tervezi kiadni a kezéből az iskolák fenntartását, mert csak így biztosítható az egységesség fenntartása a nagyvárosokban és a kisebb településeken egyaránt. Újítás lesz viszont, hogy az új intézményfenntartó nem egyetlen gazdálkodási egységként működik majd. Ez azért fontos szerinte, mert "a döntések jelenleg nagyon messze van az iskoláktól."

Önálló gazdálkodási-költségvetési egységeket hoznak majd létre, és az intézményvezetők is rendelkeznek majd jogosultságokkal. Valami hibrid megoldásra készülhet az új oktatási vezetés. "Egy alulról és egy felülről jövő tervezést biztosítunk a jövőben” - mondta, ami garanciát jelent, hogy megjelenhetnek az intézmények igényei is az új költségvetési struktúrában. A Klik elnöke szerint az állami fenntartás mellett az igazgatók "igenis gazdáinak érezhetik" majd magukat az iskolák élén. Ez a költségvetési tervezésben és szakmai munkában is több autonómiát jelent majd, de nem csak ott. Konkrétumként annyit mondott el, hogy a szakmai-dologi kiadások feletti rendelkezés - tehát például a kréta vagy a wc-papír beszerzése - is visszakerülhet az iskolaigazgatókhoz. 

 

 

 

A terroristák ellen minden eszközt be kell vetni - szögezte le a honvédelmi miniszter péntek reggel a TV2 Mokka című műsorában. Simicskó István kiemelte azt is, hogy a kormány a terrorellenes akciócsomagjával sem hozna alaptalan, az arányosságot figyelmen kívül hagyó intézkedéseket.

Az MTI beszámolója szerint a miniszter felidézte, a kormány korábban is jelezte, hogy a migráció, a tömeges bevándorlás "jó lehetőséget" adott arra, hogy terroristák jussanak Európába, és felhívta a figyelmet arra is, hogy ezáltal Európa terrorfenyegetettsége nő. Ezt igazolják a múlt novemberi párizsi merényletek és a héten történt brüsszeli robbantások is - fejtette ki Simicskó István, hozzátéve: fel kell készülni arra, hogy Európa bármely más fővárosában történhetnek hasonló cselekmények.

A kormány csütörtökön bejelentett terrorellenes intézkedési csomagjáról elmondta: terrorhelyzet esetén a kormány hozhatná meg a szükséges intézkedéseket, bizonyos korlátozásokat. Ezekről viszont a parlamentet, illetékes szakbizottságait, a honvédelmi és rendészeti, valamint a nemzetbiztonsági bizottságot is tájékoztatnia kell.

A honvédelmi miniszter megjegyezte, hogy más országokban a hasonló döntéseket már meghozták. Mint kiemelte: a biztonság az egyik legfontosabb érték, amiért áldozni kell. A szabadságértékeket védő ellenzéki reakciókra akként reagált, hogy szabályokra, együttélési normákra szükség van. Közlekedési szabályok is vannak, amiket betartunk - fogalmazott.

Simicskó István elmondta: lesz még egyeztetés, amely során az ellenzéki pártok frakcióvezetőit is tájékoztatják az intézkedési csomag elemeiről. A honvédelmi miniszter kiemelte: a magyar emberek biztonságából nem szeretnének engedni. Új helyzet van - szögezte le a honvédelmi miniszter, hozzátéve: az ellenzéki pártokat arra kérik, hogy az új helyzetre tekintettel értékeljék át álláspontjukat.

Simicskó szavaihoz azonban érdemes néhány dolgot hozzáfűzni, csak hogy tisztán lássunk. Először is Magyarországon szerencsére nem fordult még elő komolyabb terrorakció, s nem is vagyunk a veszélyeztetett országok élvonalában: például nem harcolunk az Iszlám Állam ellen Szíriában, mint a franciák, s Budapesten nincsenek olyan szimbólikus, nagy jelentőségű célpontok, mint az EU központja Brüsszelben. Azaz – miközben persze szükség van az esetleges terrorakciók megelőzésére, a hatékony felkészülésre – teljesen felesleges a lakosságot jó előre ijesztgetni, a terror elleni hadjáratban pedig csak olyan módszereket szabad alkalmazni, amelyek kizárólag a bűnözők ellen szólnak, nem pedig az átlagemberek ellen. Azután az elmúlt években jól megismerhettük a kormányra került Fideszt: nekik, az ő embereiknek mindent szabad, miközben az ellenzéket megfélemlítik. (Csak egy példa a közelmúltból: a Nemzeti Választási Irodánál tiltakozó ellenzéki aktivistát már el is ítélték, miközben az ott választási bűntényt elkövető kopaszok ellen még vádemelés sincs. No persze ők a Fidesz-alelnök Kubatov Gábor által vezetett Fradi biztonsági emberei…) Akkor az ellenzéknek ugyan miért kellene hinnie abban, hogy Orbánék hirtelen megváltoztak, s ezentúl a személyi szabadságjogok korlátozásában (mondjuk a telefonlehallgatásokban) majd önmérsékletet tanúsítanak? No persze, úgy ismerjük a Fideszt, mint amely az önmérsékletéről híres! S hogy vannak közlekedési szabályok is, amiket betartunk? Persze. Csak épp ezek a szabályok mindenkire érvényesek! Csak úgy működnek! Miközben a Fidesz az elmúlt években számtalanszor bebizonyította, hogy miként vélekedik a szabályok fontosságáról: ha neki nem teszett valami, egyszerűen átírta a törvényt (alkotmánybíróság, választási törvény, külföldiek szavazati joga, végkielégítések büntető adója és még sorolhatnám…) – s ráadásul sok esetben visszamenőleges hatállyal!

 

 

 

Tóbiás József, az MSZP elnöke szerint "pr-kormányzás" a kabinet terrorizmus elleni intézkedéscsomagja, és nincs helye alkotmánymódosításnak az ügyben, mert a kormánynak most is megvan minden lehetősége, hogy megvédje a magyar emberek biztonságát.

Az MTI szerint Tóbiás József pénteki sajtótájékoztatóján feltette a kérdést: vajon miről szól az javaslat, amelynek alapján a magyar állampolgárok telefonjait lehet lehallgatni. "Magunk között keressük a terroristákat, vagy képesek vagyunk végre kimondani, hogy csak közös európai fellépéssel lehet megakadályozni ezeket a tragikus, szörnyű eseményeket?" - tette hozzá. Hangsúlyozta: a magyar terrorelhárítás önállóan, európai együttműködés nélkül alkalmatlan arra, hogy ezeket a támadásokat megelőzze és kezelje.

Az MSZP elnöke bírálta a kormány oktatáspolitikáját is és jogosnak tartotta a pedagógusok március 30-ra tervezett egyórás tiltakozását. Bejelentette: az MSZP pénteken benyújtja a parlamentnek a sztrájktörvény módosítását, amelyben "szolidaritási sztrájk" létrehozását javasolja.

 

 

 

 

Nagy Márton, az Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke és egyben az államosított magyar tőzsde nemrég kinevezett elnöke szerint kár, hogy a Standard & Poor's (S&P) hitelminősítő aggódik az MNB átláthatósága és költései miatt. Szerinte ugyanis ez csak politikai kérdés, mondta el a Világgazdaságnak adott interjújában.

Az alapítványaik működésének minőségét egyébként inkább „majd a jövő” dönti el. Annyi baj lehet velük most, hogy túl gyorsan építkeznek.

Nagynak nem sikerült jól elmagyaráznia az új jegybanki kamatcsereügyletet az S&P szakembereinek, csupán emiatt a félreértés miatt aggódnak. Arról is beszélt , hogy nem akarnak szándékosan gyenge forintot, szerinte légből kapott az az elemzői várakozás, hogy a beavatkozásaikkal 310 forintnál mindig gyengébben tartanák az euróárfolyamot.

 

 

 

 

Péterfalvi Attila szerint az MNB-alapítványok pénze közvagyon. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke a Magyar Nemzetnek adott interjújában azt is mondta, hogy az egész vagyonnyilatkozati rendszer pusztán politikai fegyver, és semmire se jó.

A napnál is világosabb a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és alapítványai esetében, hogy a nemzeti vagyonnal való gazdálkodásról van szó, vagyis semmilyen szinten nem vész el az alapítványokhoz átkerülő pénzek közvagyon jellege – jelentette ki Péterfalvi Attila a hvg.hu beszámolója szerint.

Mint mondta: "magának az alapítványnak a feladata sem lehet más, mint közfeladathoz kapcsolódó, vagyis semmilyen szinten nem vész el a pénzeknek a közvagyon jellege". Az a Kósa Lajos által nagy nyilvánosság előtt elmondott érvelés, hogy "amikor a jegybanktól az alapítványaihoz kerül a pénz, akkor az elveszíti közpénz jellegét", a biztos szerint elfogadhatatlan érvelés. Főleg úgy, hogy erről alaptörvényi rendelkezés is létezik, és az alkotmánybírósági gyakorlat is egyértelmű ebben a kérdésben.

A biztos szerint a letelepedési kötvények ügyében azt kell látni, hogy ha valaki le akar telepedni, és azért itt fizet, akkor az közpénz, "így valamilyen fokú átláthatóság mindenképpen elengedhetetlen. Az a kérdés, hogy a valamilyen fokú mit jelent, és van-e más olyan védendő érték, ami miatt nem az egész átlátható. Részleteket azért nem tudok mondani, mert ezt nem elemeztük végig, nem volt ilyen beadványunk" – mondta Péterfalvi.

"A vagyonnyilatkozati rendszer pedig lényegében semmire sem jó, csak egy politikai fegyver, és csemegézésre alkalmas" – nyilatkozta.

 

 

Kihúzhatják a talajt Simicska rádiójának lába alól – írja a hvg.hu.

Ugyanis eljárások vannak a Class FM műsorai miatt, márpedig ha súlyos jogsértéseket állapít meg a médiahatóság, az ősszel lejáró frekvenciaengedélynek harangozhatnak.

Újabb hatósági eljárásokat indít a médiahatóság a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó országos kereskedelmi rádió, a Class FM ellen. A Morning Show január 14-i és 19-i adásai miatt indult a vizsgálat, mert azokat a 12-es besorolás helyett vélhetően 16 éven aluliaknak nem ajánlottként kellett volna közzétenni – áll a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság közleményében. A Class FM-es kifogásolható műsorrészletek a prostitúciót társadalmilag elfogadottként mutatták be, és durva, trágár trollkommenteket humorosan népszerűsítettek, amit a védendő fiatal korosztály nem tud még a helyén kezelni, megfelelően értelmezni.

A Médiatanács ezen kívül jelenleg két másik eljárást is folytat a rádió műsorai miatt, mindegyiket korhatár-besorolási témában: a december 30-ai és a január 4-ei adásban elfogadható konfliktusmegoldásként ábrázolták az erőszakot, valamint a felvetett szexuális témákat érzelemmentesen, erős obszcén kifejezésekkel mutatták be, a január 11-ei adás pedig aggályos kontextusban dolgozta fel a szexualitás, illetve a homoszexualitás témáját; pozitív, humoros színben tüntette fel az alkohol- és drogfogyasztást, továbbá durva trágárság is helyet kapott.

A vizsgálatoknak komoly tétje van: a rádió 7 éves frekvenciaengedélye idén novemberben jár le. Az engedély elviekben automatikusan meghosszabbítható további évekre; kivéve, ha a hatóság olyan súlyos jogsértéseket állapít meg a működés során, ami alapján megvonhatják a szolgáltató jogosultságát a további sugárzásra, emlékeztet a 444.hu.

Simicska ellen a Fidesz részéről valóságos bosszúhadjáratot indítottak, mióta a milliárdos vállalkozó tavaly „legecizte” egykori barátját, Orbán Viktort. Cége, a Közgép immár alig nyer közbeszerzéseket, sőt legújabban 3 évre el is akarják tiltani a közbeszerzéseken való indulástól, mondvacsinált okokra hivatkozva. Köztéri hirdetőtábláit a fővárosi önkormányzat hirtelen elkezdte leszerelni és elszállíttatni, a mezőgazdasági cégei által bérelt földterületeket az elsők között hirdették meg eladásra, hadd kerüljenek egy új tulajdonoshoz, aki hátha felmondja a bérletet – s most jön a Simicska-rádió ellehetetlenítése. S akkor azok a milliók, akik eddig szerették és hallgatták a Class FM-et, majd átszokhatnak mondjuk a Dankó rádióra – vagy hallgathatják valamelyik új Orbán-oligarcha rádióját, benne a kormánypárti hazug propagandával.

 

 

 

Minden kompenzációs rendszert megszüntetnénk, és a 222 fős, egykamarás parlamentben működtetnénk az új köztársaságban a képviseleti demokráciát – jelentette be Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke pártja javaslatait a választási rendszer megváltoztatására. A parlament jelenlegi létszáma egyébként 199 fő.

Az Origo szerint az Együtt emellett az is javasolta, szüntessék meg a többes jelölés rendszerét, a határon túliak ne pártlistára szavazzanak, hanem két egyéni kerületben, és felülvizsgálná a határon túliak regisztrációját is.

Szigetvári Viktor szerint a kamupártokkal szemben be kell vezetni a listás szavazatok alacsony számán alapuló pénz visszafizetési kötelezettséget, ami az egyéni jelölteknél már megvan. Az állami kampánytámogatás Fidesz által bevezetett rendszerét pedig megtartaná.

Az Együtt megtartaná a jelenlegi egyéni választókerületi rendszert, de a német modell szerint – mozgó parlamenti plafonnal – az országos listára leadott szavazatok arányában javasolják kiosztani a mandátumokat.

 

 

 

 

 

 

Sztrájkbizottságot alakítottak a Tesco dolgozói, erről csütörtökön az áruházlánc vezetését is értesítették – írja a Magyar Idők. A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) azért tervez munkabeszüntetést, mert a Tescóval most zajló bértárgyalásokon nem sikerült megállapodni a céggel.

A sztrájkban először a Tesco online üzletága bénulhat meg, mert míg a házhoz szállítás forgalma 20-30 százalékkal nőtt tavaly, az ebben az üzletágban dolgozók szerint a munkakörülményeik elviselhetetlenek, a bérük pedig mélyen alatta van az elvárhatónak. Az interneten megrendelt csomagokat összeállító dolgozók például a lap szerint naponta 15 kilométert gyalogolnak az üzletekben, amihez megfelelő cipőt sem kapnak a vállalattól.

A KDFSZ elnöke, Bubenkó Csaba szerint a cég eddig teljes egészében elutasította a szakszervezet követelését, hogy áprilistól 20 százalékos emelést, szeptembertől pedig 15 százalékos bérfejlesztést kapjanak az online üzletágban dolgozók. Ez nagyjából ötmilliárd forintba kerülne a cégnek, ami a szakszervezet szerint nagyjából annyi, mint amit anno vasárnapi pótlékokra fizetett ki a Tesco egy évben.

 

 

 

Az Audin kívül három vállalatnál alakult ki sztrájkközeli helyzet – mondta a Népszabadságnak László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke, aki szerint általános az elégedetlenség az autóiparban. László Zoltán azt nem árulta el, hogy melyik cégekről van szó, de annyit elmondott, hogy a háromból kettő dunántúli autóipari beszállító.

Az Audinál már megalakult a sztrájkbizottság, amihez eddig 5000 dolgozó csatlakozott.

A Vasas alelnöke az elégedetlenséget az idei, gyengének tartott országos bérajánlással, az egyre általánosabb szakemberhiánnyal, illetve annak következményeivel magyarázta. László Zoltán szerint az is egyre általánosabb, hogy a jobb feltételeket kínáló szlovákiai vállalatokhoz járnak át dolgozni a magyar munkavállalók.

 

 

 

Nem lesz sztrájk a Volán-társaságoknál, megállapodott a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV), a Közúti Közlekedési Szakszervezet és a Közlekedési Munkástanácsok Szövetsége az idei béremelésről - közölte az MTI beszámolója szerint a nemzeti vagyonkezelő, valamint a Közúti Közlekedési Szakszervezet pénteken.

Az MNV Zrt. tájékoztatása szerint a havi 190 ezer forint alatt kereső, több mint 2600 dolgozó fizetése 5 százalékkal, míg a magasabb keresetű csaknem 12 ezer dolgozóé 3,36 százalékkal emelkedik 2016. január 1-jétől visszamenőleg. Emellett a cafeteria-keretek összegének emelésére is lehetőség lesz.

A megállapodás alapján a munkavállalók mintegy 85 százaléka részesül a bérfejlesztésben.

Az MNV hangsúlyozta, az egyeztetések során a szolgáltatást igénybe vevő, éves szinten mintegy 436 millió utas érdekeit is szem előtt tartották, tulajdonosként az utasok biztonsága, kényelme, valamint a szolgáltatás minőségének javítása az elsődleges feladatuk.

A Közúti Közlekedési Szakszervezet tájékoztatása szerint elmarad a Volán-szakszervezetek húsvét hétfőre meghirdetett ötnapos sztrájkja.

A szakszervezet közölte: a munkáltató és a tulajdonos módosította korábbi javaslatát, az új ajánlat a lehető legközelebb került a munkavállalói követeléshez. Így a sztrájkot meghirdető szakszervezetek - a Közúti Közlekedési Szakszervezet és a Közlekedési Munkástanácsok Szövetsége - az ajánlat elfogadása és a sztrájk lemondása mellett döntöttek.

A differenciált emelést tartalmazó ajánlat részleteiről az egyeztetés a jövő héten folytatódik a munkáltatókat képviselő Közúti Közlekedési Vállalkozások Szövetségével - közölték.

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hirugynokseg.blog.hu/api/trackback/id/tr268525680

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása