Hírek - csak az igazság

A legfrissebb és legfőbb hírek kora délután - de csak az igazság! (március 18., 14 óra)

2016. március 18. - Hazugságvadász

Vagyonokért árulja titokban Galambos Lajos a családi birtokot, de a Blikk megtalálta egy német ingatlaniroda oldalán a hirdetést. Ez arra utaló jel lehet, hogy az épp Mexikóban tartózkodó Lajcsi mégiscsak fel akarja számolni magyarországi életét.

A többhektáros Mocsa melletti kastélyszerű kúriához úszómedence, saját halastó és őspark is tartozik 8,5 millió euróért (2,6 millád forint) árulják.

Az Index által idézett hír szerint a Margitsziget nagyságú birtok Európában is kuriózumnak számít. Az ingatlaniroda oldalán látható fotók szerint a kúria oszlopos bejárata előtt négy méter magas szökőkút működik. Van Lajcsinak halastava, ami 1,2 millió négyzetméternél is nagyobb, egy csónakháza, több motorcsónakja és jet-skije.

A hirdetést csak néhány napja tették fel, nem egy korábbi eladási szándékról van szó. Lajcsi eddig azt nyilatkozta, hogy Olaszországban zarándokol, majd New Yorkban fotózták le, végül kikötött Mexikóban, aminek nincs kiadatási egyezménye Magyarországgal.

 

 

Egy utolsó nagy roham elkerülése érdekében már vasárnap életbe léptethetik azt a szabályt, hogy a Törökországból Görögországba illegálisan átkelő menedékkérőket ügyük elbírálása után vissza kell küldeni Törökországba – jelentette pénteken a Spiegel Online német hírportál az EU és Törökország tervezett menekültügyi megállapodásának hajnali 3 órakor rögzített tervezetére hivatkozva.

Az Európai Tanács elnöke, Donald Tusk péntek reggel mutatta be a huszonnyolc uniós állami vezető ajánlatát a török miniszterelnöknek. A terv lényege, hogy a török–görög határt szabálytalanul átlépő bevándorlókat visszavennék a törökök Görögországból, cserébe az EU törvényesen betelepítené a Törökországban élő szíriai menekültek egy részét. Az uniós állam- és kormányfők így szeretnék megakasztani az Égei-tengeren virágzó embercsempészetet.

A szabály vasárnapi bevezetésével el lehet kerülni egy „utolsó nagy roham” kialakulását, vagyis azt, hogy menedékkérők tömegesen igyekezzenek átkelni a görög szigetekre azzal a céllal, hogy a visszaküldésüket előíró szabály bevezetése előtt az EU területére érjenek. Ez fenyegetne, ha nem szinte azonnal, hanem csak hetek múlva kezdenék alkalmazni ezt az eljárást – írja az MTI a német hírportál cikke alapján.

A megállapodás-tervezet nem azt irányozza elő, hogy vasárnaptól azonnal mindenkit visszaszállítanak Törökországba. Az elképzelés szerint minden egyes újonnan érkező menedékkérő esetében lefolytatják a menedékjogi eljárást, és a jogerős döntés után szállítják őket vissza Törökországba.

A művelet csak akkor léphet életbe, ha a török miniszterelnök, Ahmet Davotoglu is rábólint az alkura. Péntek délelőtt négyszemközt tárgyaltak az uniós vezetők a török kormányfővel. „Vannak nyitott kérdések, de nem vérre megy a vita” – jelezték európai tanácsi források a Wall Street Journalnak.

 

 

Péntek délben rendezték a Bajnokok Ligája negyeddöntőinek sorsolását az UEFA svájci központjában. Nem volt kiemelés, bármelyik csapatot összesorsolhatták bármelyikkel, így megvolt az esély arra, hogy nagy rangadók is összejöjjenek a legjobb nyolc között.

A következő sorsolások jöttek össze:

Wolfsburg-Real Madrid

Bayern München-Benfica

Barcelona-Atletico Madrid

PSG-Manchester City

 

 

Jogerősen bűnösnek mondta ki társtettesként elkövetett kényszerítésben Dávid Ibolya és Herényi Károly volt MDF-es politikusokat az UD Zrt.-üggyel összefüggésben folyó büntetőügyben pénteken a Fővárosi Törvényszék, és megrovásban részesítette őket - írja az MTI.

Dávid Ibolyát, az MDF egykori elnökét és Herényi Károlyt az ügyészség kényszerítéssel vádolta. A vád szerint a két egykori MDF-es politikus egy titokban rögzített hangfelvétel nyilvánosságra hozásával fenyegette meg 2008 szeptemberében Almássy Kornélt, aki ennek hatására visszalépett attól, hogy az MDF elnökjelöltje legyen.

Az elsőfokú bíróság tavaly szeptemberben bűnösnek mondta ki a két politikust és megrovásban részesítette őket. Az ítélet ellen az ügyészség súlyosításért, a védők a vádlottak felmentéséért fellebbeztek, a Fővárosi Törvényszék azonban pénteken helybenhagyta az elsőfokú ítéletet.

A bíróság megállapította: máig ismeretlen forrásból kerültek Dávid Ibolya birtokába lehallgatási anyagok, amiken többek között az UD Zrt. biztonságtechnikai cég egyik akkori vezetője, Tóth János beszélt Csányi Sándornak, az OTP elnök-vezérigazgatójának arról, hogy Tombor András vállalkozó - Almássy Kornél barátja, tanácsadója - felvetette: Dávid Ibolyára kellene terhelő információkat gyűjteni, és az MDF-en belül hatalmi váltás lehetséges. Egy másik felvételen pedig az UD Zrt. másik vezetője, Horváth József beszél arról Tombor Andrással, hogy "poloskátlanítani" kellene Almássy házát.

A bíróság szerint Dávid Ibolya a lakásán Herényi Károllyal és Somogyi Zoltán tanácsadóval abban állapodott meg, hogy másnap Dávid Ibolya Csányi Sándorral, Herényi Károly pedig Tombor Andrással találkozik, tájékoztatják őket a Csányi és Tóth közötti telefonbeszélgetés hangfelvételéről, és közlik: vagy lemond Almássy, vagy nyilvánosságra hozzák a felvételt.

A Fővárosi Törvényszéken pénteken megtartott másodfokú tárgyaláson Zamecsnik Péter, Dávid Ibolya ügyvédje azt mondta, az elsőfokú ítélet nem azokkal foglalkozott, akik tisztességtelen módon próbálták befolyásolni a demokráciát, hanem azokkal, akik ezt kifogásolni merték. Mint mondta, az elsőfokú ítélet megalapozatlan, és kérte a vádlottak felmentését, arra hivatkozva, hogy nem történt bűncselekmény. Helmeczy László, a tárgyaláson megjelent Herényi Károly ügyvédje is arról beszélt, az ügy valódi sértettje Dávid Ibolya, és hangsúlyozta, Herényi Károly nem követett el bűncselekményt, "nem csinált semmit".

Herényi Károly az utolsó szó jogán arról beszélt, politikailag motivált koncepciós per indult ellenük, és tulajdonképpen akkor követtek volna el bűncselekményt, ha nem hozzák nyilvánosságra a hangfelvételt.

Emlékezetes, hogy Dávid Ibolya annak idején nem engedte, hogy a Fidesz a kisgazdákhoz és a kereszténydemokratákhoz hasonlóan az általa vezetett MDF-et is maga alá gyűrje: ragaszkodott a párt önálló politizálásához. Ezért Orbánéknak komoly érdekük fűződött ahhoz, hogy Dávid Ibolyát megbuktassák. Jellemző, hogy Almássy 2010, azaz a Fidesz-kormány megalakulása után megkapta Orbánéktól a jutalmát, s ha már Dávidot nem sikerült leváltania, a Budapesti Közlekedési Központ közútkezeléssel foglalkozó leányvállalata, a BKK Közút Zrt. vezetője lett.

 

 

 

Felvétel bizonyítja, a kopaszok és Erdősiné összejátszottak – írja több portál is annak kapcsán, hogy a Bors nyilvánosságra hozta a Nemzeti Választási Irodánál lévő két külső kamera felvételeit. Mint ismert, az elmúlt évek egyik legnagyobb közéleti botránya robbant ki néhány hete, mikor a Kubatov Gábor Fidesz-alelnök vezette Fradi biztonsági szolgálatához kötődő kopaszok megakadályozták, hogy egy szocialista politikus elsőként adhassa le népszavazási kérelmét a vasárnapi boltbezárás eltörléséről.

A kamerák felvételein az Index szerint a következő dolgok látszanak:

  • Már hajnal négykor megérkezik pár kopasz a Nemzeti Választási Irodához, majd a később érkező kopaszoknak kiosztják a mappákat. Jól ismerik egymást, mindenki megpuszil mindenkit. (Azokban egy felvételen egyébként látszik, hogy ugyanaz a beadvány van, mint Erdősinéé, azokat azonban már nem tartották fontosnak, hogy beadják, miután Erdősiné kísérője elvégezte a dolgát.)
  • Valamivel hat előtt megérkezik az MSZP-s Nyakó István és Lukács Zoltán. Közvetlenül az ajtónál végig néhány mappás kopasz álldogál, akik arra várnak, hogy az ajtó kinyíljon. Nyakóék így nem is tudnának közvetlenül az ajtóhoz állni.
  • Kicsivel kevesebb mint egy óra múlva megérkezik Erdősiné kísérőjével, aki végül majd pecsétel az előtérben a kopaszok segítségével. Amikor megérkeznek a kopaszok még hátraküldik a kísérőt, Erdősinét viszont nem bántják, ott állnak vele az ajtónál, majd amikor az kinyílik, előreengedik, hogy elsőként mehessen az épületbe.
  • Miután bemegy Erdősiné, bemennek a kopaszok is. Kísérője és Nyakóék még kint maradnak. Egy kopasz később kijön, röviden telefonál, majd miután visszamegy, beengedik Nyakóékat is.

Mindennek alapján az MSZP elnök-frakcióvezetője ma a Nemzeti Választási Bizottság (NBV) azonnali összehívását követelte, hogy a testület kimondja: rossz döntést hozott a vasárnapi boltzárral kapcsolatos népszavazásról és hitelesíti a szocialisták népszavazási kezdeményezését.

Tóbiás József pénteki budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) előtt február 23-án készült, most nyilvánosságra került felvételekből világosan kiderül, választási csalás történt.

A Demokratikus Koalíció közleményt adott ki, amelyben leszögezi: a videofelvétel bizonyítja, hogy a Fidesz alelnökének dolgozó kopaszok kifejezetten azért érkeztek a választási iroda elé, hogy az egyébként az ellenzéknél később érkező, a népszavazást végül ellehetetlenítő fideszes polgármester-feleséget engedjék előre.

„Abban az országban, ahol a választási bizottság, a rendőrség és az ügyészség teljes asszisztálása mellett lehet elcsalni egy népszavazást, semmi sem garantálja a választások tisztaságát. Ezek után az sem lenne meglepő, ha a 2018-as választások előtt tömeges munkaerő-felvételt hirdetne a Fradi Security, hogy minden szavazókörzetbe jusson egy-két erélyesen fellépő kopasz verőember, vagy esetleg más választási csalásokat söpörjenek a szőnyeg alá…. A Demokratikus Koalíció szerint a népszavazás-botrány valódi üzenete, hogy Orbán Viktor akár erőszakkal és csalással is megakadályozná, hogy 2018-ban elveszítse hatalmát.”

 

 

 

Újra arról írnak török lapok, hogy a Bursaspor vezetősége a játékosok fizetésén spórolna a nem túl jövedelmező vállalkozáson belül, ezért a legjobban fizetett focistákat fizetéscsökkentésre vennék rá, vagy ha erre nem hajlandók, elküldenék őket a csapattól.

Az érintettek között van Dzsudzsák Balázs is, aki 22 meccsen 3 gólt és 5 gólpasszt hozott össze eddig a Bursában. A csakfoci.hu által idézett Bursada Bogün szerint a vezetőség az évi 1,7 millió eurót kereső magyarral kezdené a spórolást, olyannyira, hogy már az utódját is kinézték arra az esetre, ha nem menne bele a fizetéscsökkentésbe.

Ez a helyettes nem más lenne, mint a Burkina Fasó-i Préjuce Nakoulma, aki 650 ezer euróval is beérné, ha leigazolnák a Mersinből.

 

 

 

Januárban 5,8 százalékkal nőttek a bruttó átlagkeresetek az egy évvel korábbihoz képest, a nettó keresetek emelkedése 7,4 százalékos volt – jelentette a KSH.

A növekedésre a minimálbér és a garantált bérminimum 5,7 százalékos emelése, valamint továbbra is a fegyveres testületek illetményemelése és a szociális területen dolgozók részére kifizetett kiegészítő pótlék volt hatással. A nettó keresetek emelkedése a személyi jövedelemadó 1 százalékpontos csökkenése következtében meghaladja a bruttó bérnövekedés átlagát – közölte a KSH.

Mindehhez azért érdemes hozzátenni: rengeteg dolgozónak egyáltalán nem volt idén béremelés, mert a cégek nem tudják kigazdálkodni az Orbán-kormány sorozatos adóemelései, megszorító lépései miatt. S a minimálbérből – hogy ne is beszéljünk a közmunkásoknak juttatott alamizsnáról – nem lehet megélni: ezért van az, hogy egyre nő a szegénység Magyarországon az Orbán-kormány alatt.

 

 

Durván megtámadta egy kormány-tisztviselő a tiltakozó pedagógusokat, s mindenkit, aki velük egyetért.

Böröndi Lajos, a Földművelésügyi Minisztérium főtanácsosa a Facebook-oldalán tett közzé egy posztot, amelyben kifejtette véleményét a pedagógusokról és a tiltakozásukról – írja a Népszabadság.

A lap szerint Böröndi a Facebook-oldalán egy azóta eltávolított poszt alatt meginduló kommentáradatban engedte el magát, amelyben – feltehetőleg Pukli Istvánra célozva – azt írta, "majd fing elvtárs megoldja. És lesz kréta. A kockás kokárda mindent helyretett. Varangy dolgok ezek. Varangy tanárokkal."

Később azt is hozzátette, hogy március 15-e meggyalázásának tartja "ezt az egész álcirkuszt", és bár ő maga tanított korábban, 2002 és 2010 között "förtelmes időszak volt", "akkor azért sem lehetett tüntetni, mert Gyurcsány elvtárs vasakkal zárta el a Kossuth teret. Aztán meggyalázta '56-ot". (Erről mondjuk lehetne kicsit beszélni: hogy mi történt 2006 őszén, s ki támadt rá a demokráciára…)

Böröndi hozzátette: "tudjuk, hogy itt nem a tanárokról – most a Gárdonyi féle tanítókra gondolok, nem ezekre a kockás liberálhülyékre – van szó. Egy elbukott, mindnyájunkat megviselt eszméről. Sőt, arról, hogy nyolc év ellenzékiség után nagyon éhes a bukott tábor."

Mit lehet erre mondani? Böröndi nagyon igyekszik megszolgálni magas fizetését, amit Orbánéktól kap, s ennek érdekében persze mindenre vállalkozik: hazudik, rágalmaz...

 

 

Pukli István, a Teleki Blanka Gimnázium igazgatója és a március 15-i ellenzéki tüntetés egyik főszónoka a Magyar Nemzetnek adott interjújában azt mondta, szerette volna elkerülni, hogy a tömeg azt skandálja, hogy "mocskos Fidesz", de előre megbeszélték, hogy ha ez megtörténik, akkor azt fogja rá mondani, hogy ennek nincs még itt az ideje.

Arra hogy, kiket értett megalázottakon és megfélemlítetteken, akiktől Orbánnak és Ádernek bocsánatot kell kérnie, azt mondta, a pedagógusokat, a közalkalmazottakat, rendőröket, egészségügyi dolgozókat, és "mindenkit, akit valamilyen jogsérelem ért az elmúlt hat évben".

Pukli azt mondta, a belengetett sztrájknál azért jobban örülnének, ha Orbán mégis bocsánatot kérne és tárgyalódelegációt küldene, mint mondta, még van pár napja a miniszterelnöknek gondolkodni a dolgon és bármi megtörténhet.

Hangsúlyozta, hogy nem személyi változásokat akarnak, hanem hogy hiteles emberekkel tárgyalhassanak és arról, ami tényleg fontos, mert nem egyszerűen arról van szó, hogy a pedagógusok már megint béremelést akarnak. Hozzátette, nem szeretne Balog Zoltánnal és Palkovics Lászlóval tárgyalni, ugyanis Palkovics még a köznevelési törvénnyel sincs tisztában, Balog pedig a túltolt bicikli miatt vesztette el a hitelét. Mint mondta, Varga Mihállyal szívesen leülnének, mert szeretnék, hogy az oktatás a GDP 6 százalékát kapja, de akár Orbán Viktorral is szívesen leülne.

Pukli közölte, nem szerepel a tervei között, hogy politikai pályára lépjen, 2017. július 31. után is szeretne a Teleki Blanka Gimnázium igazgatója lenni, de ha amúgy addig nem fog változni valami a közoktatásban, "akkor Tesco. Vagy bármi, aminek semmi köze az oktatáshoz". Mint mondta, egyébként ő tanítani szeretne, jól akarja csinálni, de ebben a rendszerben lehetetlen. Hozzátette, a 2018-as választásokon nem akarna elindulni, mert egyik pártot sem tartja hitelesnek.

Arról, hogy a március 30-ára tervezett sztrájkot polgári engedetlenségi formában akarná megvalósítani, Pukli azt mondta, egyrészt Orbán Viktor egykori kordonbontása is az volt, másrészt nem félnek a kirúgásoktól, mert 130 ezer pedagógust nem lehet egyik napról a másikra csak úgy kirúgni. Hozzátette, bízik abban, hogy megegyeznek a szakszervezetekkel és ők is csatlakoznak a sztrájkhoz.

 

 

Megtalálta a megoldást a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete a sztrájkra úgy, hogy az ne ütközzön törvénybe – mondta Mendrey László, a szakszervezet elnöke a Klubrádióban.

Mendrey azt mondta, az ügyben jövő hét elején fognak egyeztetni a jogászaikkal, Pukli Istvánnal és a civil Közoktatási Platformmal. Hozzátette, egyelőre nem szeretne több részletet elárulni, de azt elmondta, hogy ezt a többi nem pedagógus szakszervezettel is egyeztetni fogják.

Mendrey azt is elmondta, szó van arról, hogy a Liga Szakszervezetek, illetve a közlekedési dolgozók is hajlandóak lennének arra, hogy akár sztrájkban is részt vegyenek és akár csak egy órára, de tényleg álljon le az élet. "Ezen lehet nevetni, de nehogy a mosoly esetleg később kínvigyorrá fajuljon" – tette hozzá.

 

 

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szerint egyes kormánytisztviselők nyilatkozataikban folyamatosan megalázzák a pedagógustársadalmat és a mostanra kialakult helyzetben lehetetlenné válhat az érdemi egyeztetés.

Az érdekvédelmi tömörülés pénteken az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: elengedhetetlennek tartják, hogy a köznevelés valóságos problémáira valóságos, érdemi válaszok és megoldások szülessenek. Annak ellenére, hogy a köznevelés gondjai ismertek, a kialakult helyzet feltárásához minél több észrevételre van szükség, a válaszok megtalálásához pedig minél több javaslatra - fejtették ki.

Álláspontjuk szerint minden észrevételt és javaslatot ezért komolyan kell venni, és megvizsgálásuk után azokra érdemi választ kell adni. Különösen igaz ez a megállapítás akkor, amikor az észrevételek, a javaslatok mögött egyre több iskola, egyre több nevelőtestület és egyre hatalmasabb tömeg áll. Ezt bizonyítják a közvélemény-kutatás eredményei is - rögzítette a szakszervezet.

A tömörülés meggyőződése, hogy nem szolgálja az ország, a köznevelés érdekét az a kormányzati magatartás, amelyik a "belügyekbe történő beavatkozásként" értékeli a köznevelés szereplői részéről érkező észrevételeket, javaslatokat. Egyes kormánytisztviselők nyilatkozataikban folyamatosan megalázzák az egész pedagógustársadalmat. Igaz ez a megállapítás a március 15-ei demonstráción megfogalmazottak esetében is - olvasható a közleményben, amely szerint jó szándékú hozzáállás esetén - még akkor is, ha az elhangzottakkal a kormány nem ért egyet - köszönetet illett volna nyilvánítani.

Kétségtelen tény, hogy a Kossuth téri tüntetés szervezői észrevételeiket, javaslataikat korábban írásban megküldték az illetékeseknek, majd kénytelenek voltak ezt nyílt levélben megismételni, miután erre még elutasító választ sem kaptak. E körben az érintett hivatalok megsértették a működésüket meghatározó jogszabályokat - írta a PSZ.

Hozzátették: a civil kezdeményezésű március 15-ei és az azt megelőző, PSZ által szervezett február 13-ai több tízezres tüntetések bizonyítják, igen nagy bajok vannak a közoktatásban. A kormánynak el kellett volna gondolkoznia azon, megengedhet-e magának ilyen megalázó, cinikus magatartást.

A Pedagógusok Szakszervezete úgy ítéli meg, a kialakult helyzet miatt lehetetlenné válhat az érdemi egyeztetés - zárul a közlemény.

 

 

A Nézőpont Intézet blogján megjelent cikk szerint a tanárok valójában azt követelik, hogy a kormány változtasson a menekültpolitikáján. A Deák Dániel által írt bejegyzés szerint Pukli Istvánék arra használják fel a pedagógusokat, hogy "kiépítsenek egy újabb bevándorláspárti balliberális ellenzéki mozgalmat".

De nem pusztán az Orbán-kormány zsoldján élő Nézőpont – ami még soha nem hozott ki olyan közvéleménykutatást, „szakértői” véleményt, ami nem a Fidesznek kedvezett volna-, hanem a nemrégiben Andy Vajna által megvásárolt, immár „kormányközeli” Tv2 is beszállt a tiltakozó mozgalmak, illetve ellenzéki politikusok rágalmazásába. Tegnap este Juhász Péterről, az Együtt alelnökéről közöltek riportot, s mi derült ki belőle? Hát hogy a "drogügyeiről is ismert politikus" (no persze, szerintük ez jellemzi Juhászt) gyanúsan nagy lábon él. Mint az „oknyomozás” fényt derített rá, a három gyereket nevelő Juhász nem elég, hogy

  • Budán,
  • panorámás lakásban,
  • 130 négyzetméteren,

tengeti hétköznapjait; mindezt a város egyik legdrágább környékén teszi. S vajon miből fizeti mindezt? – kérdezte a TV2, aminek nemrégiben kinevezett új hírigazgatója Rogán Antal fideszes miniszter feleségének jó barátnője: s íme: meg is szolgálja Orbánék bizalmát.

Juhász a riportra a következőképp reagált: "Felhívtam a figyelmet arra, hogy Orbán egy 13 hektáros területen él 5 kastélyban. Tegnap még az is kiderült, hogy a birtokot övező földeket is mind megvették Mészáros Lőrinc nevére, aki Orbán strómanja. Vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményeztem ellene. Erre mi a TV2 reakciója? Nem, nem azt kezdik el kutatni, hogy Orbánnak honnan van ennyi pénze, hanem azt, hogy nekem miért nincs."

 

 

Miután Karácsony Gergely zuglói polgármester civil aktivistákkal együtt egész éjszaka őrizte a városligeti volt Hungexpo területén a kivágásra ítélt fákat, pénteken délelőtt bejelentette, hogy feljelentést tesznek az ügyben.

A PM szerint hivatali visszaélés történt az ügyben, mivel a március 16-án kiadott engedély azonnal hatályba lépett, tekintet nélkül az esetleges fellebbezésre. "Bár a kiemelt beruházásokról szóló törvény elvben lehetőséget ad egy ilyen lépésre, ez egy jogállamban nem lehet törvényes, mivel az érintettek, a zuglói önkormányzat a fakivágások után ismerhették csak meg a határozat tartalmát."

A PM a fairtás miatt az ombudsmanhoz is fordul, mivel úgy véli, hogy a kormány súlyosan megsértette a budapestiek egészséges környezethez való alkotmányos jogait.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hirugynokseg.blog.hu/api/trackback/id/tr748492778

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása