Hírek - csak az igazság

A legfrissebb és legfőbb hírek kora délután - de csak az igazság! (február 29., 13 óra 30 perckor)

2016. február 29. - Hazugságvadász

35 év után ismét Oscar-díjat kapott egy magyar film: a Saul fia, Nemes Jeles László első filmje lett a legjobb külföldi film a Los Angelesben tartott hétfő hajnali díjkiosztón. Utoljára 1981-ben nyertünk a Mephistóval. Ami a többi díjazottat illeti, a 88. Oscar gálán az ötödik jelölését végre Oscarra váltotta Leonardo DiCaprio, A visszatérő című filmben nyújtott alakításáért. A díjak egyébként megoszlottak a fő esélyesek között: a Mad Max: A harag útja a technikai kategóriákban tarolt, A visszatérő stábja a nyertes operatőr és rendező kihirdetésekor örülhetett, az este fődíját a Spotlight - Egy nyomozás részletei vitte haza. S végre Ennio Morricone zeneszerző is Oscar-díjat kapott.

 

Meglepő dolog történhet a vasárnapi boltbezárós népszavazás ügyében hétfő délután. Az Index úgy értesült, hogy a Nemzeti Választási Bizottság várhatóan az MSZP kérdését hitelesíti, Erdősi Lászlóné kérdését pedig elutasítja. A portál már a múlt héten megírta, hogy jogilag aggályos lehet, hogy nem személyesen Erdősiné, hanem a vele együtt érkezett férfi pecsételt először, Erdősiné nevében. Ezen bukhatja a kérdést, és megnyílhat az út a szocialisták népszavazása előtt. Ezek szerint hiába segítette 15-20 kopasz Erdősi Lászlónét, hogy népszavazási kezdeményezése leadásával beelőzze az MSZP-s politikusokat. A kopaszok megakadályozták a szocialista beadványtevőt, hogy még Erdősiné (illetve a vele érkezett férfi) előtt az időbélyegzőhöz juthasson, holott Erdősinéék a szocialista politikus után érkeztek a hivatalhoz. Már aznap kiderült, hogy a kopaszok közül többen is a Fradi biztonsági emberei, márpedig a Fradit Kubatov Gábor, a Fidesz alelnöke vezeti.

 

Orbán Viktor miniszterelnök a Külgazdasági és Külügyminisztériumban hétfőn rendezett szokásos nagyköveti értekezleten többek között arról beszélt, hogy nyugodt és kiegyensúlyozott hátország segíti a nagykövetek munkáját. Többek között azzal próbálta ezt alátámasztani, hogy a magyar gazdaság meglehetősen stabil, államadósság-csökkentésben az arányokat tekintve Magyarország a legjobbak között teljesít. Azonban ez nem igaz: az elmúlt öt évben, azaz az Orbán-korszak alatt olyan gyengén teljesített a magyar gazdaság, hogy egy múlt heti hír szerint a szomszédos Ausztriát például 2238-ra, azaz több mint 200 év múltán érnénk után fejlettségben, az államadósságot pedig tavaly december végén ismét csak kormányzati trükökkel sikerült az előző évinél alacsonyabb szintre vinni.

Orbán az EU-ról szólva többek között azt mondta, nem fogadható el, hogy a közép-európai országokat az uniós források megvonásával fenyegessék, ennek "javasolt a mellőzése". Kifejtette: néhányan állandóan úgy próbálják leírni a valóságot, hogy vannak, akik megdolgoztak a jólétért, és vannak a "szegény, szerencsétlen" közép-európaiak, "lökjünk nekik egy kis pénzt". A kormányfő szerint a Magyarországnak adott uniós eurókon egyes országok jól keresnek. Ugyanakkor "ezzel közben mi is jól járunk, nekünk ez a rendszer nem ellenségünk", "kvittek vagyunk, nem tartozunk egymásnak". Orbán azonban itt is elrugaszkodott a valóságtól: az EU gazdag országai jóval több pénzt adnak Magyarországnak, mint ami a mi tagdíjunk, s EU-pénzek nélkül Magyarországon nem lenne gazdasági növekedés. S nem a Magyarországnak adott uniós eurókon keresnek a nyugati országok, hanem azon, hogy termékeik keresettek, a magyarok szívesen vásárolják azokat – teljesen függetlenül attól, hogy tagjai vagyunk-e az EU-nak, s kapunk-e onnan fejlesztési segélyeket. Hiszen ez így volt már az EU-csatlakozásunk előtt is.

Orbán végül közölte, hogy a magyar külpolitikának, Magyarországnak megbecsültsége van. - Ez nem azt jelenti, hogy "csupa jót mondanak rólunk", de az, hogy egy tízmilliós országgal egy 500 milliós integrációban érdemben foglalkozik a világ, komoly teljesítmény - értékelt. Itt csak annyit említenék: persze, például Észak-Koreával is nagyon sokat foglalkozik a világ, de nem azért, mert annyira megbecsülnék Kim Dzong Un, az egyik utolsó diktátor politikáját.

 

 

Hétfői hír – s szintén egyfajta válasz Orbán korábbi kijelentéseire -, hogy az Eurostatnak, az EU statisztikai hivatalának legfrissebb felmérése szerint négy magyar régió is az Európai Unió 20 legelmaradottabb térsége közé került. Ha az egy főre jutó bruttó hazai terméket (GDP) nézzük, Észak-Magyarország az uniós átlag 42, Észak-Alföld 43, Dél-Dunántúl 45, Dél-Alföld pedig 47 százalékát érte el 2014-ben.

 

A Szépművészeti Múzeum vezetése, amely korábban ingyen adta oda termeit Habony Árpádnak, Orbán egyik tanácsadójának esküvőjére, majd szinte bagóért, darabonként néhány tízezer forintért adott „kölcsön” 10 festményt egy cégnek, amely azokat a Habony volt anyósa által bérelt lakásban helyezte el, most 450-600 ezer forintot kér az Átlátszó című portáltól, amely közérdekű adatokat kért a múzeumtól a képkölcsönzés ügyében. A Baán László vezette intézmény azonban azt válaszolta, hogy mivel ezeknek az adatoknak a kikeresése jelentős munkaerő-felhasználással járna, és akár 60-80 munkaórát is jelenthetne kérdésenként, az Infotörvény alapján ez az Átlátszónak akár 450-600 ezer forintjába is kerülhetne.

 

 

Azt egyelőre nehéz megmondani, hogy hányan nem mentek el február 29-én iskolába, ezzel is tiltakozva a kormány közoktatási reformja, a Klik és a központosítás ellen. A Nem leszek suliban Facebook-csoport publikus posztjait böngészgetve mindenesetre az látszik, hogy elég vegyes a kép: van, ahol mindenki hiányzik, másutt fele-fele az arány, de olyan is van, ahol a gyerekek többsége bement az iskolába. Az MTI 13.30-ig egy szót sem közölt a diáksztrájk alakulásáról, a részvételi arányokról. Közben a Demokratikus Koalíció és az MSZP is azt követelte, hogy szüntessék meg a KLIK-et, s a DK szerint ma diákok tízezrei nem mentek iskolába a Fidesz elhibázott oktatási rendszere miatt. Az interneten eközben számos hozzászóló figurázta ki Hoffmann Rózsa fideszes politikus, volt közoktatási államtitkárt, aki egy posztjában a hétfői szülői akciót bírálta, s a résztvevő gyerekekről azt sugalmazta, hogy majd nem fogják becsülni magyar kultúránk értékeit - de eközben ő maga írt téves adatokat. (Az általa említett kápolna szerinte a XII. században épült, miközben az nem kápolna, hanem templom, s a helyes építési adat a XIII. század.)

 

Bánki Erik fideszes képviselő beadott egy törvénymódosító javaslatot, amely az MNB elnökének havi bruttó fizetését 5 millió forintban határozza meg. Matolcsy György, a volt fideszes pénzügyminiszter, s egyben Orbán „jobbkeze” – ahogy egykoron miniszterelnökünk mondta - jelenleg a Központi Statisztikai Hivatal által meghatározott 2015-ös bruttó átlagkereset tízszeresét, azaz 2,478 millió forintot vihet haza alapbérként havonta. Az MNB alelnökei a módosító szerint ezentúl az elnök fizetésének 90 százalékát, azaz 4,5 millió forintot kapnának. Eddig ez csak 70 százalék volt, de mivel a korábbi jóval kisebb összegnek a 70 százaléka, az alelnöki emelés még sokkal nagyobb arányú, mint az elnöki. A Monetáris Tanács tagjai eddig az elnök bérének 60 százalékát kapták meg (1,49 millió forintot), most az 5 millió forint 60 százalékára lehetnek jogosultak, vagyis az ő bérüket is megduplázzák, havi 3 millió forintra emelik. Az ügy már csak azért is nagyon érdekes, mert Simor András egykori jegybankelnököt élesen támadta a 2010-ben hatalomra került Orbán-kormány, mert nagyjából bruttó 8 milliós fizetése volt. Ráadásul Simor annak idején felajánlotta, hogy adott esetben, ha a kormány is tenne gesztusokat, hajlandó lenne akár havi egy (1) forintért is dolgozni – de persze a kormány nem tett ilyent! Orbánék a kormányváltás után törvényben mondták ki, hogy 2 millió forint lesz a bérplafon – s láthatjuk, hogy ezt mennyire tartják be.

 

Az Európai Unió legbefolyásosabb gazdasági és politikai hatalmának vezetője, Angela Merkel német kancellár egy vasárnap éjszakai tv-műsorban élesen bírálta Orbán Viktort. Mint mondta, Orbán Viktor arról a kérdésről akar népszavazást, hogy érkezhet-e Magyarországra 1294 menekült – mondta Angela Merkel német kancellár, hozzátéve, hogy ő elutasítja ezt az eljárást. A Magyarországon tavaly szeptemberben kialakult helyzetről szólva kiemelte: téves az az állítás, hogy megnyitotta Németország határait. "A határok nyitva álltak, és csak nem zártam le őket" – mondta, hozzátéve, hogy továbbra is helyesnek tartja a Magyarországról elindult menekültek ügyében szeptember 4. éjszakáján hozott döntést, és kifejtette: ugyan az "emberiesség parancsolatára" cselekedett, de az akkori helyzetet tekintve "nem volt olyan nagyon különleges" a döntés, hiszen korábban is tömegesen érkeztek menekültek Németországba – egyedül augusztusban 102 ezren –, és csupán "egyszerűen folytattam azt, ami egy nappal korábban egyébként is zajlott a különvonatokkal". Ezekkel a vonatokkal menekültek utaztak Németországba jeggyel, amelynek megvásárlását Orbán Viktor magyar miniszterelnök megengedte, aztán egyszer csak "hirtelen nem engedte fel a vonatokra a jeggyel rendelkező embereket", akik ezért gyalog indultak útnak – mondta Angela Merkel.

"Orbán Viktor (...) arról a kérdésről akar népszavazást, hogy érkezhet-e Magyarországra 1294 menekült" a tagállamok között szétosztandó 160 ezerből, pedig valószínűleg még csökkenthetné is ezt a számot, mivel "sok ukrán menekültje van". "Ez azért mégiscsak egy elvi kérdés, és csak elutasítani tudom ezt az eljárást" – mondta a német kancellár.

Merkel a műsorban hangoztatta, hogy kitart 2015 őszén kialakított politikája mellett, és legföljebb a körülmények változása miatt szükségessé váló apró "kiigazításokra" hajlandó, a lemondásának lehetőségére utaló kérdésekre pedig rendre kijelentette, hogy folytatja a munkát. Úgy vélte, nincs szükség irányváltásra, mert "jól ki van ez találva, és logikus is”. Hozzátette, hogy válságkezelési terve sikerét illetően nagyon derűlátó. Azt mondta: "Sokkal jobban állunk, mint ahogy egyesek gondolják", de sok lépés van még hátra az EU-ba érkező menekültek számának jelentős és tartós csökkenése felé.

 

Salgótarjánban az MSZP, a Demokratikus Koalíció és a Tarjáni Városlakók Egyesületének közös jelöltje győzött a vasárnapi polgármesterválasztáson, jelentősen megelőzve a Fidesz jelöltjét. Fekete Zsolt több mint 12%-kal és 1800 szavazattal többet szerzett, mint a Fidesz színeiben induló Simon Tibor, annak ellenére hogy a kormánypártok az utolsó pillanatokban is hihetetlen energiákat mozgósítottak jelöltjük mellett. A korábbi polgármester halála miatt kellett új választást tartani, s míg 2014-ben az ellenzéki jelölt csak néhány tucat szavazattal előzte meg fideszes ellenfelét, most a Fidesz kampánya ellenére óriási, 1800 fős lett a különbség. Pedig a Fidesz még Kövér László parlamenti elnököt is bevetette, aki figyelmeztette a tarjániakat: jól gondolják meg, hogy kire szavaznak, s „ha a gyermekeik, unokáik számára élhető jövőt szeretnének, nem szabad hibát elkövetniük az időközi választáson.”

- A valódi Magyarország egyértelmű választ adott Orbán Viktor ma délutáni beszédére, mondta a hvg.hu tudósítójának Tóbiás József. Az MSZP Salgótarjánban tartózkodó vezetője annyit tett hozzá, hogy elvárja, hogy a kormány tartsa tiszteletben a nép akaratát, és fölszólítja Becsó Zsoltot, a körzet országgyűlési képviselőjét, hogy támogassa a most megválasztott polgármestert. Tóbiás szerint a tarjáni eredmény hitet és reményt ad Orbán Viktort leváltani szándékozóknak.

 

Kidöntötték a kerítés egy részét a menekültek a macedón–görög határon hétfő délelőtt. A macedón rendőrök könnygázzal próbálják visszaszorítani őket – jelentették hírügynökségek, valamint az M1 tudósítója Idomeniből. A macedón hatóságok akkor vetették be a könnygázt, valamint hanggránátokat, amikor a menekültek betörték a kerítés kapuját a két országot összekötő vasútvonalnál. Többen megsérültek – hangzott el a köztévében.

 

 

A legfrissebb adatok szerint a legmagasabb nyugdíjat kapó magyar nyugdíjas számláján 1 608 717 forint landol havonta – értesült a Pénzcentrum az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságtól (ONYF). Ez a szám új rekord, 2015 januárjában a legmagasabb nyugdíj összege még csak 1,3 millió forint volt, 2014-ben pedig csupán 870 ezer forint. Összehasonlításképp, a KSH szerint az átlagos havi nettó kereset 2015 egészét tekintve 162 300 forint volt havonta, vagyis egész évre vetítve 1,9 millió forint. Az öregségi átlagnyugdíj összege pedig jelenleg Magyarországon 107 897 forint, ami a tizede sincs annak, amit a rekorder kap. Az öregségi teljes nyugdíj legkisebb összege pedig változatlanul havi 28 500 forint.

 

A 444.hu beszámolója szerint Európa erkölcseiben megroggyant, ezért nem született elég gyermek, kezdte nagyívű fejtegetését a menekültválság okairól a Polgári Kanizsáért Alapítvány menekültválságról rendezett szombati konferenciáján Márfi Gyula verszprémi érsek. Szerinte azért van most menekültválság, mert "az emberek elkényelmesedtek és a szexualitás elszakadt a szeretettől, a szerelemtől". Létrejött egy ideológiai-vallási-szociális vákuum, ebbe az űrbe érkeznek a migránsok, mondta Márfi, aki szerint"a migránsok egyben iszlamisták is".

 

Irtózatos jelenet játszódott le hétfőn a moszkvai metró Oktjabrszkoje polje megállójánál. A rendőrség éppen igazoltatni készült egy fekete ruhás nőt, amikor az egy gyerek levágott fejét kapta elő a kezében lógatott nejlonzacskóból és kiabálni kezdett, hogy megöltem, megöltem. Orosz sajtóhírek szerint a bébiszitterként dolgozó nő munkaadójának négyéves gyereke az áldozat.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hirugynokseg.blog.hu/api/trackback/id/tr628429028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása